Jeżeli przypatrzymy się wielu mitom na temat kreatyny i zbierzemy je w jedną całość, szybko okaże się, że powstałaby dość pokaźnej grubości książka, którą można by było czytać w długie jesienne wieczory. A i tak z czasem wydaje się, że niektóre mity są nieśmiertelne. Niewiele jest jeszcze badań, które potwierdziły jednoznacznie, czy [...]
[...] kolei większe znaczenie ma energia wydatkowana w trakcie treningu), spadku NEAT (czyli mniej chętnie podejmujemy się aktywności fizycznej nie związanej z treningiem; jednak badania dotyczące ludzi nie są jednoznaczne w tym kontekście; niemniej w jednym z badań NEAT zmniejszył się o 62% (z 571 ± 386 to 340 ± 342 kcal/dziennie i to przy [...]
[...] Dostarczanie pięciu-sześciu posiłków dziennie jest lepszym rozwiązaniem dla kulturysty, który chce budować masę, niekoniecznie dla osoby odchudzającej się. Referencje, badania, literatura: Eric Ravussin Early Time-Restricted Feeding Reduces Appetite and Increases Fat Oxidation but Does Not Affect Energy Expenditure in [...]
[...] stosowania exemestane u młodych mężczyzn: o 12,5± 11,1% spadła ilość IGF-1 (dawka 25 mg). Hipertroficzne efekty podawania IGF-1 są dobrze udokumentowane u zwierząt i w badaniach na liniach komórkowych. Ekspresja IGF-1 zwiększa się u szczurów i u ludzi wykonujących ćwiczenia siłowe. Ciężarowcy mieli więcej IGF-1 od zawodników grających w [...]
[...] 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego, w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Dla porównania, w badaniach rola izolatu skończyła się po ok. 3,5 h po spożyciu porcji 22,6 g protein, kazeina micelarna działała nawet po 6 h od spożycia porcji 23,2 g (energia: 993 kJ). [...]
[...] anegdotycznych. Czy jeśli znacząco zmniejszę podaż energii, to będę pozbywał się tkanki mięśniowej? Najbezpieczniej powiedzieć, że to zależy od wielu czynników. W licznych badaniach wykazano, że stosowanie diet VLCD (o bardzo niskiej podaży energii, tj. 400 kcal, 600 kcal czy 800 kcal dziennie) wcale nie miało aż tak drastycznych skutków dla [...]
[...] spalania kalorii, z poziomu 1909 do poziomu 2362/dzień! Komentarz i podsumowanie: klasyczny trening siłowy ma nikły wpływ na metabolizm. Zresztą jak widać w cytowanych badaniach, wskutek treningu aerobowego czy siłowego nasilone może być tylko utlenianie węglowodanów, a nie tłuszczu - więc taka zmiana i „przyspieszenie metabolizmu” wskutek [...]
Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]
[...] może krążyć wiele godzin (jajka czy większa porcja mięsa oddziałują na ustrój nawet 7-8 h). Białko serwatkowe działa krócej (3-4 h), kazeinowe wiele godzin. Według badania Elizabeth G. Frame i in. po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein) nawet do 8 h po zakończeniu posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość [...]
[...] tłuszcze i proteiny, czy węglowodany. Możesz zwiększyć wrażliwość insulinową, jeśli w pierwszej kolejności zjadasz białka i tłuszcze, a dopiero później węglowodany, wg badania Alpana P. Shukla i wsp. z 2015 roku poziom glukozy we krwi, u osób, które jadły białko (grillowania pierś z kurczaka, bez skóry) i warzywa (sałatka: pomidory i [...]
Jeśli zależy ci na tym, abyś był silny, szczupły i zdrowy musisz nie tylko trenować, ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
[...] dużo tłuszczów. Nie polecam eksperymentów, a raczej obserwacje własnego organizmu. Najlepiej zacząć od schematów, które są sprawdzone przez pokolenia kulturystów. Ogółem wg badania z 2014 r. przyjmuje się, że większość kulturystów odniesie najlepsze efekty, jeśli dostarczy: 2,3 – 3,1 g białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała, od 15 do 30% [...]
[...] chrząstki stawowej, znajduje się w diecie, szczególnie w mięsie. Czy podawanie preparatu zawierającego hydrolizat kolagenu daje jakiekolwiek rezultaty? Wg 24-tygodniowego badania Clark KL i wsp. odpowiedź brzmi: tak! Prawdopodobnie może stymulować komórki macierzy stawów do syntezy kolagenu, pomagając w ten sposób w utrzymaniu struktury stawu [...]
Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]
[...] Stymulację komórek wytwarzających kolagen opisali również Yilmaz i wsp., którzy zaobserwowali przyspieszenie tempa rozwoju chondrocytów i hipertrofii. Ogólnie rzecz biorąc, badania te dostarczają dowodów, że witamina C może być skuteczna w zwiększaniu syntezy kolagenu. Kolagen a zdrowie skóry Do przeglądu włączono 11 badań z udziałem łącznie 805 [...]
[...] pojemność tlenowa nie zmienia się wiele (gdyż nie rośnie znacząco poziom hemoglobiny, hematokrytu). Podsumowanie Wskaźnikami stanu zdrowia mogą być: pozytywne wyniki badania stanu układu krążenia (np. EKG i echo serca), lipidogram, markery stanu zapalnego (np. CRP), badanie moczu, morfologia krwi, wyniki badań nerek (np. GFR), wyniki [...]
Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]
[...] tygodniowo). Wydaje się to niewiele, ale w tym samym czasie grupa aerobowa nabyła dodatkowych 200 g tłuszczu w tułowiu (zmiana z 8.6 ± 1.3 kg na 8.8 ± 1.2 kg). Dane odnośnie badania można sprawdzić tutaj: https://www.nature.com/articles/0803781/tables/2 Najbardziej zabawny jest fakt, iż panie z grupy aerobowej miały o wiele niższe tętno robocze [...]
[...] dożylne) nie są stanie poprawić syntezy białek mięśniowych. Identyczne progi dotyczą węglowodanów, tłuszczów, kreatyny czy nawet środków farmakologicznych. Referencje, badania, literatura: Blake B. Rasmussen, Kevin D. Tipton An oral essential amino acid-carbohydrate supplement enhances muscle protein anabolism after resistance [...]